Khamis, November 04, 2010

Kerabu Oh Kerabu... I Like!!

Kerabu Pucuk Paku + Kerang

Bahan-bahan:
Secekak pucuk paku - ambil daun dan batang lembut,celur
½ kg tauge - celur
1 kg kerang - rebus dan ambil isi
2 sudu kerisik
3 biji bawang merah - hiris
5 biji limau nipis - ambil jusnya
3 tangkai cili merah - kisar
10 tangkai cili padi - kisar
Sedikit belacan - dibakar dan tumbuk
Garam dan gula secukup rasa


Cara Penyediaan:
Masukkan kesemua bahan di dalam mangkuk. Gaul rata. 




Kerabu Jantung Pisang

Bahan - bahan
300 gm jantung pisang - dibuang kelopak luar yang keras
1 sudu besar kerisik
3 biji cili merah - dihiris
2 sudu kecil air limau nipis
garam & gula pasir secukup rasa

bahan dikisar :

3 sudu besra udang kering
3 ulas bawang merah


Cara Penyediaan
1. jantung pisang direbus hingga agak lembut dan dihiris halus.
masukkan jantung pisang dalam sebuah bekas. bubuhkan bahan - bahan yang lain. gaulkan
hingga rata.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...